Werking infraroodverwarming
Van het gas af
Steeds meer woningen worden afgekoppeld van het aardgas. Daarvoor in de plaats komt duurzame energie voor verwarming én warm water. Traditionele HR-ketels, CV-ketels en gaskachels verdwijnen langzamerhand naar de achtergrond en maken plaats voor nieuwe gasloze warmtebronnen. Duurzaam verwarmen is verwarmen zonder uitstoot van CO2. De nieuwe warmte, zoals wij dat noemen, wordt onder andere verkregen uit duurzame stroom die bijvoorbeeld afkomstig is van zonnepanelen.
Hoe werkt dat dan?
Om de werking van infraroodwarmte uit te kunnen leggen, moeten we beginnen bij de traditionele convectie verwarming. De meeste woningen in Nederland worden verwarmd door middel van convectie verwarming afkomstig van wandradiatoren, vloerverwarming of gaskachels. Deze bronnen verwarmen primair de circulerende lucht die weliswaar snel opwarmt, maar net zo snel ook weer afkoelt.
Zonnewarmtegevoel
Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht maar juist de massa en de objecten waardoor een evenwichtig warm gevoel ontstaat. Vergelijk het maar eens met de zon. Dit is onze grootste natuurlijke infrarood verwarming. Want terwijl het buiten vriest kun je op een strakblauwe dag gerust in het zonnetje zitten. En dat is alleen maar mogelijk door de overvloedige infraroodstraling die de zon afgeeft. Onze warmtepanelen werken op precies dezelfde wijze. De objecten in de ruimte absorberen de warmte en geven die langzaam weer af. Een constante temperatuur, die per ruimte of zelfs per zit- of werkplek ingesteld kan worden, zorgt er bovendien voor dat de ruimte sneller warm aanvoelt.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken: Infrarood verwarming geeft géén licht. Dus ook geen rood of amberkleurig licht.